Siirry sisältöön

Kyösti ja Rosita – Jyväskylästä Helsinkiin!

Tämä blogiteksti esittelee hankkeen voimakaksikon, Kyösti ja Rosita Florinin. Lue, miten he päätyivät ainutlaatuiseen Mahdollisuus osallisuuteen -hankkeeseen.

Olemme Kyösti ja Rosita Florin, jo 40 vuotta yhteistä leipää syönyt, jyväskyläläinen pariskunta. Työskentelyhistoriaa meillä on romanien keskuudessa eri projekteissa ja eri tahojen kutsumana, vähintäänkin tuon yhdessä eloajan. Viime kesänä meillä oli aikeena siirtyä pikkuhiljaa eläkkeelle, Rosita ensin ja sitten Kyösti perässä. Tässä tilanteessa saimme yllätyssoiton Suomen Romanifoorumin ry:n hallituksen puheenjohtajalta ja yhdistyksen toiminnanjohtajalta. He pyysivät meitä mukaan syyskuussa 2023 alkavaan Diakin ja Suomen Romanifoorumin Mahdollisuus osallisuuteen -yhteishankkeeseen työntekijöiksi. Miettimisaikaa annettiin noin viikko.

Pohdimme tätä uutta tilannetta ja siihen liittyviä siirtoja ensin itseksemme sitten lapsiemme kanssa. He rohkaisivat meitä tarttumaan tilaisuuteen ja sanoivat:

Tuo projekti on teidän juttu. Tuon kaltaistahan te olette jo aikaisemmin tehneet ja nyt teillä on tilaisuus tehdä sitä yhdessä.”

Valinta mielessä vierailimme myös vanhan serkkuni luona, joka on sairastellut usean vuoden ajan ja viettänyt sen vuoksi rajoitteista elämää. Kerroimme hänelle aikeistamme lähteä Helsinkiin kolmen vuoden projektiin.

Hän sanoi meille:

Menkää kun vielä voitte ja olette terveitä lähtemään.”

Lastemme mielipide, serkkuni ajatus, kokemuksemme romanityöstä sekä hankkeeseen tutustuminen rohkaisi meitä valinnan tekemisessä.

Mahdollisuus osallisuuteen -hanke on mielestämme parhaiten suunniteltu ja kehitetty olemassa oleva romanihanke.

  1. Hanke perehtyy juurisyihin ja tarpeiden kohtaamiseen hyvin.
  2. Se pohjautuu vahvaan yhteistyöhön Diakonia-ammattikorkeakoulun ja Suomen Romanifoorumin kesken.
  3. Siinä koulutetaan romaniyhdistyksiä ja avainhenkilöitä työskentelemään romanien hyväksi.
  4. Hankkeen toiminta jää elämään alueille romaniyhdistysten ja avainhenkilöiden ynnä muiden hankkeessa olevien henkilöiden kautta.

Aloitimme työn syyskuussa 2023 Suomen Romanifoorumissa ja sen työyhteisö otti meidät hyvin vastaan. Jo aikaisemmasta kokemuksesta tiedämme, että SRF:ssä on hyvä ilmapiiri ja yhteen hiileen puhaltava työporukka. Tämän lisäksi meillä on Diakin työntekijöiden kanssa hyvä neljän henkilön tiimi, johon kuuluu meidän lisäksämme projektipäällikkö Katri Janerko ja hankeasiantuntija Saara Still-Malek.

Henkilökohtaisesti uskomme tähän hankkeeseen ja sen myönteiseen sekä laaja-alaiseen vaikuttavuuteen.

On mielenkiintoista ja elämää rikastuttavaa olla mukana Mahdollisuus osallisuuteen -hankkeessa!

Kyösti ja Rosita Florin